Cinci obiecte regale de colecție vândute în 2012 prin licitație

Mult căutate de colecționari și investitori, bijuteriile ce au aparținut caselor regale, unice și impunătoare, maiestuoase și valoroase, ajung destul de rar subiecte de licitație și întotdeauna depășesc la vânzare prețurile estimative. Colecționarii ar fi în stare de orice să adauge colecției lor obiecte regale, mai ales bijuterii, pentru care cheltuie prețuri fenomenale la licitații. În cele ce urmează vă voi prezenta câteva dintre aceste obiecte regale vândute anul trecut prin licitație.

 

Colierul „Mughal” cu diamante oglindă

Colierul „Mughal” cu diamante în oglindă

Purtat de membrii dinastiei a 5-a de Mugal, colierul cu pandantive din diamant ornamentat cu aur și smaralde tăiate în forma unor picături de apă, a fost vândut cu 20 de milioane de dolari la o licitație privată organizată de Bonhams. Colierul este alcătuit din 5 diamante portret cu fețe netede, ce au fost extrase din anticele mine Golconda.

 

 

 

 

Cutie de tutun din porțelan ornamentată cu aur

Mica cutie de tutun regală

O magnifică cutie pentru tutun din porțelan, ornamentată cu aur, creată pentru Augustus III, elector al Saxoniei și rege al Poloniei, care are pictată în interiorul capacului un minunat peisaj din jurul cetății Dresda, a fost de curând vândută la uluitoarea sumă de 1,3 milioane de dolari. Pictura de pe interiorul capacului a fost realizată după o gravură a artistului Bernardo Bellotto. Prețul obținut pentru cutie a stabilit recordul de cea mai valoroasă cutie din porțelan vândută prin licitație.

 

 

 

 

Tabla de șah din chihlimbar a regelui Charles I

Tabla de șah a regelui Charles I

Vândută cu mai mult de 20% față de prețul său estimativ stabilit la 483.690 – 806.210 dolari, pentru suma de 970.600 dolari, la licitația „Sculpturi europene și opere de artă” organizată de Sotheby’s, această tablă de șah remarcabilă de chihlimbar a aparținut regelui Charles I (1600 – 1649) și se pare că a provocat executarea lui. Vânzarea ei a stabilit un nou record pentru tablele de joc din chihlimbar, obiectul vândut fiind în același timp și un exemplu superb de prelucrare a chihlimbarului. Se crede că i-a fost oferită regelui de către tatăl său, regele James I, sau de către fratele său mai în vârstă Henry Frederick, prințul de Wales. Tabla a fost vândută cu setul complet de piese de dame.

 

 

 

 

Ceasul de masă al regelui Farouk

Ceasul de masă muzical al regelui Farouk

Un ceas de masă muzical cu decor elaborat ce a aparținut odinioară penultimului rege al Egiptului, regele Farouk, a cărui sumă estimativă a fost stabilită înaintea licitației la 240.000 – 400.000 dolari, a fost vândut la frumoasa sumă de 578.000 dolari de Bonhams pe 12 decembrie. Acest rar ceas muzical din secolul 18 cu ornamente unice a fost creat de renumitul bijutier și ceasornicar James Cox, care încă mai redă sunetele și acordurile originale, a făcut parte în ultimii 50 de ani dintr-o colecție privată.

 

 

 

 

Cerceii vintage ai regelui Carol II al României

Bijuteriile vintage ale regelui Carol II al României

Bijuteriile regelui Carol II al României au o poveste interesantă. Fantastica pereche de cercei a fost oferită cadou de către regele exilat al României, Carol II, muzei sale, Elena Lupescu, în 1930. La decesul ei în 1977, Elena a lăsat moștenire bijuteriile unei amice de origine britanică, care se pare că nu a cunoscut adevărata valoare a bijuteriilor și le-a considerat urâte. Așa că, a pus cerceii în fundul unui sertar unde au stat zeci de ani. Pietrele de mărimea unor pietricele atârnă ca un ciorchine pe un șir de diamante albe cu nuațe albastre și roz. Cerceii au fost vânduți la suma de 258.502 dolari, fiind estimați înainte de licitație la suma de 193.810 dolari.


Posturi similare: