Intel lansează chipul Atom: „goana după aur” a telefoanelor inteligente și a tabletelor este abia la început

 

Intel Corp. a anunțat, spre ușurarea clienților, că noul chip Atom „Clover Trail+”, destinat înfloritoarei piețe de telefoane inteligente și tablete, este un proiect finalizat și gata de lansare. De asemenea, producătorul de chipuri a mai anunțat că Lenovo Group, Asustek Computer și ZTE Corp. vor integra chipul în noile lor telefoane inteligente. Compania cu sediul în Santa Clara, California, a făcut aceste anunțuri la Barcelona, unde zilele trecute a avut loc un eveniment anual – Congresul Internațional al Comunicațiilor Mobile –, unde competiția, printre care și Qualcomm Inc., au anunțat la rândul lor lansarea unor noi produse și concepte. Unii producători, precum Lenovo, au anunțat anterior Congresului de la Barcelona că vor utiliza la platformele noilor mobile chipul Snapdragon, conceput de Qualcomm.

 

Chip-ul Intel Atom „Clover Trail+”

Paul Jacobs, directorul executiv al Qualcomm, a repetat la Congresul de la Barcelona predicția pe care a făcut-o publică în urmă cu o lună la o expoziție de produse electronice, potrivit căreia rețelele de telefonie mobilă vor avea peste 24 de miliarde de aparate active conectate până în 2020. Compania din San Diego a anunțat lansarea până la sfârșitul anului în curs a unui nou chip, 4G LTE, cu viteză de procesare rapidă destinat telefoanelor  Ericsson. Qualcomm a colaborat îndeaproape cu ARM Holdings Inc., principalul partener al Apple Inc. Procesoarele ARM și Qualcomm sunt incluse în configurația produselor Apple din gama iPhone și iPad.

 

Paul Otellini, directorul executiv al Intel, care se va retrage în mai, a recunoscut anul trecut că producătorul californian a rămas în urmă în competiția telefoanelor inteligente și că a cheltuit cu circa 18,2 miliarde dolari mai mult decât în 2011 în programe de cercetare și dezvoltare, pentru a recupera terenul pierdut.

 

Intel Core - Intel Atom

„Vom construi pe această fundație”, a declarat Hermann Eul, co-manager general al Intel în sectorul de comunicații și mobile. „În mai puțin de un an, în colaborare strânsă cu partenerii noștri, am lansat pe piața de telefoane mobile din peste 20 de state din întreaga lume aparate configurate cu aplicații Intel. Spre finele anului 2013, Intel va lansa chipurile Atom „Bay Trail” pentru tablete mai puternice decât cele existente acum, în parteneriat cu Lenovo, Dell Inc. și Hewlett-Packard Co. Lansarea este programată undeva în al patrulea trimestru al 2013, susține Intel.

 

Printre noile chipuri se află și unul dual-core, Atom Clover Trail, pentru telefoane și tablete cu Android, incluzând aici și un chip LTE multimode, care va fi lansat în prima jumătate a anului. Procesoarele dual-core, ca cele utilizate la laptopuri, lucrează la vitezele 1.2 GHz, 1.6 GHz și 2.0 GHz, care se livrează împreună cu un motor de accelerare  grafică creat de Intel, care suportă peste 533 MHz în modul boost, care pot reda filmele și jocurile video 3D. Chipurile Atom suportă două camere, din care una principală cu senzor de peste 16 megapixeli și funcție de detectare și recunoaștere a feței.

 

De asemenea, susține Intel, chipurile vor fi încărcate cu software de autentificare pentru acces securizat în rețelele de socializare și servicii precum Cloud Banking. În plus, Intel deține McAfee security, iar partenerii ca Visa Inc. și MasterCard Inc. îi vor furniza programele software de autentificare.

Intel Atom

 


Posturi similare: