Un pian Ruhlmann foarte rar valorează 600.000 dolari la Sotheby’s

Un model de pian extrem de rarisim creat de Emile-Jacques Ruhlmann, un celebru designer francez de mobilier și interioare, cunoscut și ca „cel mai mare artist Art Deco”, va fi centrul de atracție al licitației organizate de Sotheby’s pe 6 martie la New York. La licitația respectivă se vor scoate la vânzare obiecte ce provin din sec. 20. Maiestuosul pian, unul dintre cele numai 6 piane ale lui Ruhlmann, și unul dintre cele trei piane create în stil asemănător, valorează între 400.000 și 600.000 dolari.

 

Fabricat din abanos de Makassar și nuc american, cu ornamente de bronz și fildeș, pianul a fost expus pentru prima dată la o expoziție art deco în 1925, la Paris, an de referință pentru arta art deco franceză.

 

Valorosul pian Ruhlmann

„Într-un anume fel aparte este opusul unui pian clasic, precum, să zicem, un Steinway. Marele Ruhlmann a creat acest pian în stilul modernist și inovator specific anilor ’20”, susține James Zemaitis, senior vice-președinte a Casei de Licitații Sotheby’s. „Oriunde merge acest pian, merge într-un singur sens. Convex versus concave”, a mai spus el.

 

În anii ’30, pianul a decorat camera de desen a doamnelor de pe nava de croazieră franceză SS Normandie, cunoscută și ca Regina Mărilor – Queen of the Seas, renumită pentru interioarele sale de lux și decorurile interioare realizate în elegantul stil francez art deco comparabile în stil și opulență cu încăperile Palatului Versailles.

 

„Ruhlmann a expus pianul în încăperea principală”, susține Zemaitis. „Astfel, acesta a devenit imediat un simbol al spiritului creator al designerului datorită prezenței sale în încăperea principală”, a mai spus el. Pianul a fost achiziționat de familia Butler, fondatorii și foștii proprietari ai publicației The Buffalo Evening News, la începutul anilor ’40. Pianul a fost instalat în opulenta vilă din Buffalo a familiei Butler, realizată de arhitectul Stanford White, până în urmă cu câțiva ani când a fost vândută unei universități locale.

Interiorul pianului Ruhlmann


Posturi similare: