Portretul iubitei lui Picaso vândut cu 45 milioane dolari

Un portret al iubitei renumitului pictor Pablo Picasso, frumoasa Marie-Therese Walter, a fost vândut la Londra săptămâna trecută prin licitație la extravaganta sumă de 45 de milioane de dolari, sau 28,6 milioane lire sterline. Licitația a fost organizată de Casa de licitații „Sotheby’s”.

 

Coloratul și voluptosul portret, numit „Femme assise pres d’une fenetre” (Femeie stând în fereastră – n.a.), pictat în 1932, a fost vândut unui ofertant anonim care a licitat prin telefon.

 

Pictură Picasso - portretul amantei sale, Marie-Therese Walter

Pictura a fost vedeta licitației de artă impresionistă, modernă și suprarealistă, licitație care a adus încasări de 121 milioane de lire sterline. Picasso a întâlnit-o pe faimoasa sa muză, pe Marie-Therese Walter, în 1927 în Paris, pe când ea avea 17 ani, iar el 45. Relația lor a fost ținută în secret mai mulți ani din cauza tinereții ei și a căsătoriei artistului cu balerina de origină rusă, Olga Khokhlova.

 

Relația lor a devenit publică în 1932 când portrete ale lui Walther au figurat pentru prima dată alături de alte opere ale lui Picasso într-o expoziție retrospectivă, iar Khokhlova și-a dat seama că în viața soțului ei mai există o femeie.

 

Walter, care a inspirat multe opere ale lui Picasso, printre care „La Lecture”, „La Reve” și „Nature morte aux tulipes”, i-a dăruit pictorului de origine spaniolă o fetiță, Maya.

 

Alt portret al lui Walter din aceeași serie, „Nude, Green Leaves and Bust”, deține recordul de cea mai scumpă operă de artă vândută prin licitație din toate timpurile, prețul acesteia de achiziție fiind de 106,4 milioane dolari. Licitația a avut loc în 2010, la New York.


Posturi similare: