Picturi de Renoir, Potthast și Grandma Moses în centrul atenției la licitația „American & European Art”

Trei picturi realizate de Edward Henry Potthast, descoperite într-o colecție din Texas unde au rămas ascunse publicului larg timp de 90 de ani, și două opere ale lui Pierre-Auguste Renoir sunt punctele de atracție ale licitației organizate pe 15 noiembrie de Heritage. La licitația numită „American & European Art Signature Auction” vor participa lucrări artistice realizate de o varietate largă de pictori, ca americanii Andrew Wyeth, Grandma Moses, Milton Avery sau Maxfield Parrish.

 

Pierre-Auguste Renoir - „Gabrielle en Rouge”

„Gabrielle en Rouge” a lui Renoir, una dintre cele aproape 200 de picturi ce o înfățișează pe Gabrielle Renoir, modelul favorit al pictorului, este estimată la peste 500.000 dolari. „«Gabrielle en Rouge» din 1903 este o lucrare incredibilă pentru o perioadă atât de târzie din lunga carieră a artistului”, a declarat Brian Roughton de la Heritage Auctions, organizatoarea licitației. Aceasta este foarte bine scoasă în evidență de către o altă creație a artistului, un fragment dintr-o compoziție mai amplă, recent descoperită într-o colecție din Michigan. Este vorba despre „Buste de Jeune Fille”, estimată la minim 30.000 dolari.

Pierre-Auguste Renoir - „Buste de Jeune Fille”, fragment

 

 

Trei lucrări ale Potthast au fost de curând descoperite într-o colecție în localitatea Sherman, Texas. Prima dintre ele, „Children at the Shore”, valorează peste 300.000 dolari, „Beach Scene” este estimată la 100.000 dolari și, în fine, „A Maine Fisherman” are prețul estimativ stabilit undeva la 20.000 dolari.

 

 

Robert Spencer - „A River Mill Town”

Printre operele pictorilor impresioniști americani se află „A River Mill Town”, de Robert Spencer, despre care Roughton afirmă că: ”Această lucrare importantă și descoperire fantastică este una dintre puținele lucrări cunoscute, cu dimensiunea de 30×36 inch, care nu se află nici în colecție privată, nici în una publică”. „A River Mill Town” este o privire de ansamblu asupra unei localități rurale animată de viață, probabil inspirată din peisajul și cultura locală din ținutul Bucks, plasat de-a lungul canalului Delaware. Specialiștii au estimat pictura la 150.000 dolari.

 

 

 

Grandma Moses - „The Old Checkered House in Cambridge Valley”

O pictură rară a popularului Grandma Moses, „The Old Checkered House in Cambridge Valley”, poate aduce încasări de peste 80.000 de dolari. Este una dintre cele mai celebre picturi din seria dedicată istoricului han din localitatea Cambridge Turnpike, județul Washington, situat în apropierea casei părintești a pictorului. Pictate din memorie între anii 1941 și 1959, cele peste 20 de tablouri ale lui Grandma Moses înfățișează hanul așa cum și-l aducea aminte artistul din tinerețe, o clădire reprezentativă cu fațada ornată în carouri albe și roșii. Clădirea jalon nu exista de circa 40 de ani când a fost pictată de Moses.

 

 

 

Andrew Wyeth - „Coastal Survey”

„Coastal Survey”, o pictură a artistului Andrew Wyeth ce provine din colecția Brook Astor, valorează în jur de 80.000 de dolari. Pictată simplu, cu un mesaj foarte direct, tabloul înfățișează o pânză umflată de bătaia vântului, ce formează astfel un cort rustic, în fundal fiind reprezentată țărmului râului Maine, în apropierea portului Clyde. „Coastal Survey”, pictată de Wyeth nu departe de casa lui de vară, a aparținut unui colecționar privat încă de când a fost realizată și nu a fost niciodată expusă în public ori scoasă la vânzare prin licitație.

 

 

 

Hermann Herzog - „Lazy Days, Everglades”

Pictura „Lazy Days, Everglades” a lui Hermann Herzog este unică datorită subiectului ales de autor și a dimensiunii tabloului. „Această pictură de Herzog este una dintre cele mai căutate picturi realizate de artist, fiindcă înfățișează o zonă sălbatică din Florida”, afirmă Roughton. „Această pictură este în mod particular foarte rară și menită să facă parte din vreo colecție, datorită dimensiunii sale foarte mari și temei redate de artist”, a încheiat Roughton. Având dimensiunile de 62×52 inch, „Lazy Day, Everglades” valorează peste 50.000 de dolari.


Posturi similare: