„Nature morte aux tulipes” și „Statue of Liberty” valorează câte 35 de milioane minim
Licitație la Sotheby's

Tabloul „Nature morte aux tulipes” a lui Pablo Picasso și „Statue of Liberty” a lui Andy Warhol vor fi principalele opere de artă ce se vor vinde la New York de casele de licitații Sotheby’s și Christie’s. Valoarea fiecăreia dintre cele două piese de colecție ar putea depăși 35 de milioane de dolari, specialiștii estimând prețul lor maxim de vânzare la 50 milioane de dolari.

 

Pictura lui Picasso „Nature morte aux tulipes” este în fapt portret al tinerei sale amante, Marie Thérèse Walter, ce i-a fost muză în numeroase alte lucrări. Marie Thérèse Walter a avut numai 17 ani când l-a cunoscut pe deja căsătoritul Picasso. În anul 1935, i-a născut o fiică. Experții în artă consideră această pictură ca fiind una dintre cele mai importante lucrări ale sale.

 

„Tânăra femeie, cu profil atletic și grecesc, o imagine statuară, a fost sursa de inspirație pentru o varietate diversificată de media”, a spus Simon Shaw, de la Departamentul de Artă Impresionistă și Modernă a Sotheby’s din New York. „«Nature morte aux tulipes» este excepțională datorită dublei semnificații a mesajului ce te îndeamnă la meditație, fapt ce demonstrează influența suprarealismului lucrărilor sale: artistul construiește o sculptură a Mariei Thérèse, apoi pictează acea sculptură încărcând personajul de senzualitate și de viață, permitându-și să îi disece formele feței pe mai multe nivele”, a mai afirmat el într-o declarație.

 

„Nature morte aux tulipes” de Pablo Picasso

Vă reamintim că o altă pictură de Picasso, „Femme à la fenêtre”, din 1936, va fi scoasă la licitație tot de Sotheby pe 5 noiembrie, prețul tabloului înainte de vânzare fiind estimat la 20 de milioane de dolari.

 

A doua operă de artă a cărei preț de vânzare poate atinge 35 de milioane de dolari este „Statue of Liberty”, de Andy Warhol – prima pictură în 3D și singurul exemplar păstrat în care sunt evidente experimentările artistului asupra tehnicii pe care o cunoaște numai el. Va fi licitată de Christie’s pe 14 noiembrie. Potrivit unor surse din cadrul casei de licitație, Warhol a executat în 1962 pictura în roșu și verde etalând o sumedenie de imagini diforme și nealiniate a simbolului națiunii ca preludiu la seria „Death and Disaster”.

„Statue of Liberty” de Andy Warhol

„«Statue of Liberty» a lui Andy Warhol este una dintre cele mai importante declarații ale Americii și a fost imortalizată pe pânză în anii 1960”, afirma Brett Gorvy președintele și conducătorul Departamentului de Artă Postbelică și Contemporană. „Este un simbol renumit al visului american, alături de cele mai populare subiecte cu tematică americană, cum sunt sticla de Coca-Cola, conservele de supă Campbell’s și seria de portrete ale lui Marilyn și Elvis”, a mai adăugat el.

 

Alte două picturi din seria 3D fac parte din colecțiile ale două muzee din Elveția și Pittsburg.

 


Posturi similare: