Ceasul muzical cu elefant licitat recent are cel mai complicat mecanism
Lucrare de excepție a artistului Peter Torckler

Un magnific ceas muzical cu elefant automat, cu dimensiuni impresionante și rare pentru o asemenea bijuterie, a fost cumpărat în urma unei licitații de către un influent colecționar din Asia, pentru impresionanta sumă de 2.491.610 dolari. Obiectul de artă a fost botezat George III Paste-Set și a fost asamblat prin 1780 de ceasornicarul londonez Peter Torlckler. Primul proprietar al ceasului a fost probabil Nassir al Din șah de Qajar, șahul Persiei – Iranul de azi. Licitația la care s-a vândut obiectul de artă a fost organizată de Casa de Licitații „Sotheby’s” și a avut loc pe 4 iulie la Londra, obiectele scoase la licitație cu ocazia acestei sesiuni fiind parte a colecției „Gusturi princiare”.

 

La licitație au participat colecționari  și iubitori de artă împătimiți de pe întreg globul, care au concurat viguros pentru obiectele de artă și piesele de mobilier scoase la  licitație, ceea ce a făcut, desigur, ca toate piesele scoase la vânzare să fie adjudecate la sume cu mult peste evaluările inițiale. Printre acestea se află și ceasul George III Paste-Set, a cărui preț estimativ a fost de 1.547.997 dolari.

 

Lui Nassir al Din, șahul Persiei, i s-a dus în lume faima de pictor talentat, de poet, de desenator expert din peniță și cerneală, unul din primii fotografi din Persia și de patron al artelor. Magnifica operă de artă cumpărată de el înfățișează un elefant asiatic sustinând un foișor, o pagodă, în interiorul căreia Atlas, persoaj mitic grecesc, ține pe umeri Pământul. De-asupra foișorului se află o roză rotativă cu mai multe limbi, surmontată de un fruct de ananas.

 

Licitația Sotheby's - o sesiune greu de egalat

Elefantul este fixat pe un sipet ce imaginează o formațiune stâncoasă, sipetul în sine fiind decorat cu flori și rozete pe toate laturile. Elefantul în sine efectuază patru mișcări mecanice, la fiecare 3 ore, ce sunt efectuate concomitent cu mișcarea rotativă a acelor indicartoare ale orei și minutelor,  precum și cu mișcarea rozetei de de-asupra foișorului și a roții de situat sub ananas. Există și patru orificii pe elefant, ceea ce îndeamnă experții să creadă că inițial a existat și o figurină ce a călărit animalul.

 

Ceasul aurit cu elefant este mărturie vie a măiestriei artizanilor londonezi din a doua jumătate a secolului 18 și a fost destinat inițial pieței chineze, beneficiind de promovare din partea Companiei „Indiile de Est”.

Ceasul cu elefant - operă de artă magnifică


Posturi similare: