Apple va lansa iPhone 5 cu procesor Quad-Core în toamnă

iPhone 5 - carcasă metalică

Este de așteptat ca Apple să lanseze cea de-a șasea generație de iPhone, ce se va numi probabil „iPhone 5”, pe la sfârșitul acestui an, dacă zvonurile se vor adeveri. Se pare că modelul va suferi îmbunătățiri majore în ceea ce privește înfățișarea și performanțele. Se spune că următorul iPhone va avea un ecran mai mare, de 4 inci, și o carcasă remodelată. În plus, va folosi un procesor Quad-Core, folosit de Samsung sub deumirea de procesor Exynos Quad cu patru nuclee 4 – pe scurt Exynos 4. Procesorul dotează modelele Samsung Galaxy S3.

 

Știrea despre noul iPhone a fost publicată de portalul de știri DigiTimes, care citează surse din industria de telefonie mobilă ce susțin că Apple va lansa în a doua jumătate a anului curent următoarea generație de iPhone construit cu procesorul Quad-Core a telefonului Exynos 4, ceea ce „va încinge competiția pe acest segment.”

 

Gigantul american a lansat iPhone 4S anul trecut cu un procesor dual-core obișnuit, botezat de Apple „A5”, având 800 MHz. De aceea, lumea s-a așteptat la lansarea adevăratei noi generații următoare de cip, odată cu lansarea celei de-a treia generații de iPad. Însă, Apple a decis îmbunătățirea revoluționară a procesorului A5, denumindu-l acum „A5X”.

 

Potrivit AppleInsider, cea mai importantă schimbare cu procesorul A5X a fost îmbunătățirea performanțelor procesorului de grafică integrat. Acest GPU a fost îmbunătățit, modificat, ca să atingă performațele unui procesor Quad-Core, care este capabil să asigure cei 3,1 milioane de pixeli ai monitorul Retina al noului iPad, în timp ce CPU a rămas numai dual-core.

 

iPhone 5 - cu procesor Quad-Core

„Dacă Apple dorește să contruiască un CPU Quad-Core pentru noul iPhone, upgradarea se poate presupune că va fi destul de semnificativă încât cipul să primească denumirea A6”, se afirmă într-un studiu de piață.

 

În afară de Samsung, și alți producători ca HTC, LG și Meizu au lansat recent telefoanele lor mobile cu procesor Quad-Core. Considerând că și Apple va alege un Quad-Core de această dată pentru următorul model de telefon inteligent, competiția se va „încinge”. Totuși, Apple nu a fost niciodată până acum atât de forțată de competiție să-și îmbunătățească componentele hardware.

iPhone 5 - ecranul de 4 inch

Același studiu stipulează referindu-se la ecranul de dimensiuni reduse ale iPhone: „În timp ce concurența ce folosește programe Android au depășit cu mult iPhone în ceea ce privește dimensiunile ecranului, Apple a rămas fidela unui ecran mai mic.” Luând în considerare acest aspect, este greu de crezut că Apple se va arunca pur și simplu asupra procesorului A6 Quad-Core, dacă arhitectura procesorului Quad-Core nu va contribui decisiv la îmbunătățirea performanțelor lui iPhone 5.

 

Se mai spune că iPhone 5 va avea un ecran Retina mai mare, de 4 inci, tehnologie 4G LTE, o aplicație numită Near Field Communication (NFC), o mufă de conectare de dimensiuni mai mici, 1GB RAM, iOS 6, Siri mai performant, carcasă din metal, o cameră foto de 8 megapixeli (sau mai mult) pe dos, o cameră de 2 megapixeli pe fațadă pentru conversații video și o baterie mult mai durabilă.

 

Nu se cunoaște deocamdată data exactă a lansării, însă se vorbește de septembrie sau octombrie a.c. ca puncte de referințe pentru lansarea lui iPhone 5. Între timp, Apple iPhone a aniversat pe 29 iunie cinci anișori de la prima lansare. Din 2007, Apple a vândut în întreaga lume 250 de milioane de iPhone-uri, ce au generat venituri de 150 de miliarde de dolari.

Samsung Galaxy S3, cu procesor Exynos Quad cu 4 nuclee


Posturi similare: