Oscarul pentru Casablanca ar putea valora 3 milioane la licitaţie

Afișul de promovare a filmului „Casablanca”

Nu cred că există cineva care să nu fi auzit de cultul cinematografic al Epocii de Aur a Hollywood-ului, când primele pagini de ziare şi capetele de afiş erau ocupate de actori ca Humphrey Bogart şi Ingrid Bergman. Desigur, vorbim despre „Casablanca”, o producţie de referinţă a cinematografiei americane, care în februarie a împlinit 70 de anişori.

 

Filmat în 1942, „Casablanca” a câştigat Premiile Academiei pentru cel mai bun film, pentru cel mai bun regizor şi pentru cel mai bun scenariu. Oscarul pentru cel mai bun regizor a fost înmânat lui Michael Curtiz, iar acum aceeaşi statuetă ar putea valora 3 milioane de dolari la licitaţia care va avea loc la Los Angeles.

 

Statueta din aur a lui Curtiz a fost vândută iniţial magicianului american David Copperfield în 2003, pentru suma de 231.500 dolari. Însă, acţionarii nu vor face cunoscut numele actualului proprietar al premiului. Statueta „Oscar” placată cu aur are 34,5 cm înălţime şi cântăreşte 3,8 kilograme, iar pe partea din faţă a soclului este gravat următorul text: „Academy First Award / To / Michael Curtiz / For The Direction of / «Casablanca»”. De asemenea, şi faţada verso soclului are inscripţionat pe o plăcuţă următoarele cuvinte: „Academy Of / Motion Picture / Arts And Sciences / First Award / 1943”.

 

Până în momentul de faţă, 26 de ofertanţi şi-au arătat interesul pentru statueta placată cu aur acordată filmului „Casablanca”. Michael Curtiz s-a născut la Budapesta în anul 1886. Multe filme regizate de el au fost nominalizate pentru Oscar la diferite categorii, însă „Casablanca” este singurul său film pentru care a câştigat premiul. A decedat de cancer, în 1962, la vârsta de 75 de ani.

Casablanca - Oscar pentru cel mai bun regizor

Casablanca, care se difuza în cinematografe în timpul celui de-al doilea război mondial, a fost desemnat de Institutul American de Film ca a treia cea mai bună producţie cinematografică din ultimii 100 de ani.

 

Premiile Academiei sunt acordate de Academia Americană de Cinematografie, Arte şi Ştiinţe (AACAŞ) în semn de recunoaştere a profesionalismului în industria cinematografică, incluzând aici regizori, actori şi scenarişti. Statueta Oscar este denumită oficial Premiul de Merit al Academiei şi este unul dintre cele nouă tipuri de premii acordate de AACAŞ. Oscar este, totodată, şi cel mai vechi premiu acordat de AACAŞ, primul datând din 1929, 16 mai, ceremonie ce a avut loc la Hotel „Roosevelt” din Hollywood în faţa a 270 de invitaţi.

 

Premiile echivalente ale Oscar sunt: Grammy – pentru muzică, Emmy – pentru televiziune şi Tony – pentru teatru.

Casablanca - Humphrey Bogart şi Ingrid Bergman


Posturi similare: