Catamaranul PlanetSolar, prima navă solară care a înconjurat planeta

Nava MS Turanor PlanetSolar, un catamaran cu aspect futuristic, a intrat la data de 11 mai, în portul Hercule din Monaco, devenind primul vehicul din lume propulsat cu energie solară care a făcut înconjurul lumii.

 

Un inventator de origine elvețiană, Raphael Domjan, de meserie inginer electrician, a dus la bun sfârșit ceva ce în 2004 părea numai o idee nebunească:  să demonstreze ce putere poate avea energia solară prin traversarea oceanelor Terei cu o navă ce își va produce singură energia necesară. Călătoria avea să fie o aventură și o declarație oficială.

 

Catamaranul PlanetSolar

Catamaranul propulsat de energia solară a părăsit Monaco în urmă cu 19 luni și 37.286 mile. În acest timp, nava a vizitat șase continente, s-a apărat de pirați și a doborât patru recorduri Guinness. Vasul s-a înscris inițial pe o rută ecuatorială, pentru a-și maximaliza rezervele de energie, însă în ciuda acestei măsuri, echipajul de cinci persoane a petrecut de câteva ori nenumărate minute în așteptarea razelor solare mântuitoare. Deși acumulatorii s-au descărcat complet de câteva ori, nicio componetă a navei nu s-a deteriorat.

 

Cea mai mare navă solară din lume a traversat Atlanticul și Pacificul, a trecut prin canalele Panama și Suez, a ancorat în Tanger, Miami, Brisbane, Singapore, Abu Dhabi, Bombay și nenumărate alte locuri între două pauze provocate de apariția norilor și epuizarea resurselor de energie. Catamaranul a avut tot timpul din lume pentru a traversa globul, în timp ce membrii echipajului s-au folosit de orice ocazie pentru a ține prelegeri pe tema importanței energiei solare printre fanii din 28 de state. Domjan, liderul expediției, a transmis același mesaj presei venită să vadă nava la ancorarea în Monaco.

 

“Suntem foarte fericiți că am reușit să facem primul tur al lumii cu o navă cu energie solară”, a afirmat el în fața mulțimii venite să-i întâmpine și să felicite echipajul. “Am demonstrat că dispunem de tehnologia și de cunoștințele necesare pentru a transforma planeta albastră într-un mediu de trai sigur și ecologic”, a mai declarat el.

 

MS Turanor PlanetSolar

Numele catamaranului de 10 milioane de dolari, Turanor, este inspirat din epopeea “Lord of the Rings” și înseamnă “puterea soarelui”. Acoperișul navei este acoperită cu panouri cu celule solare SunPower Corp., ce seamănă cu niște aripi, care alimentează șase blocuri de baterii litium-ion, în timp ce carena navei este fabricată din material foarte ușor, din fibre de carbon. Patru motoare electrice asigură propulsia silențioasă și ecologică. Succesul echipajului pare să fie numai începutul unei aventuri de pionierat în conceperea de soluții ecologice de propulsie. Acești oameni tocmai au semnat o pagină memorabilă din istoria omenirii, iar dvs. ați fost martori ai evenimentului.


Posturi similare: