Colier din secolul 17 vândut cu 20 de milioane dolari de Bonhams
Colierul Mughal din diamante

În cadrul unei ședințe de vânzări private, colierul din secolul al 17-lea, din epoca Mughal, a fost revelația ofertanților. Bijuteria a fost realizată din diamante și din smaralde, pietrele prețioase fiind legate între ele de un lănțișor din mătase și fire aurite. Diamantele în sine sunt speciale datorită formei pe care au primit-o în urma șlefuirii: au o suprafață complet netedă ca oglinda. De asemenea, colierul cu diamantele-oglindă este în același timp și un extraordinar exemplu de măiestrie în asortarea culorilor puțin pregnante. Diamante brute au fost descoperite în ținutul Golconda din India în timpul perioadei de apogeu a Imperiului Mughal, ce se întindea pe tot teritoriul subcontinentului India în secolele 16 și 17, și au fost rezervate casei regale indiene. Golconda se află în zilele noastre pe teritoriul statului Andhra Pradesh.

 

„Suntem onorați să scoatem la vânzare în cadrul unei acțiuni private colierul Mughal din diamante-oglindă”, a declarat Matthew Girling, CEO al Bonhams și șef al diviziei bijuterii. „Fiind implicat în afaceri cu bijuterii de peste 30 de ani, am avut rareori ocazia să văd de aproape o asemenea capodoperă, la a cărei valoare atârnă greu măiestria cu care a fost prelucrat și vechimea operei în sine”, a mai spus el.

 

Colierul Mughal este una dintre cele mai reprezentative bijuterii ale epocii imperiale indiene și este alcătuit din cinci diamante de 16 până la 28 de carate, toate fiind documentate de specialiștii de la Bonhams ca fiind cel mai mare set de diamante mari plate asortate ce provin din India secolului 17. Diamantul cel mai mare din centrul colierului are diametrul de 24,3 mm și cântărește 28 de carate. Este, totodată, cel mai mare diamant – oglindă ce a supraviețuit până în zilele noastre. Diamantele șefluite astfel încât să aibe o suprafață netedă ca oglinda sunt extrem de rare în zilele noastre. Abia în secolul 18 i-au fost adăugate pietrele de smarald în forma picăturilor de lacrimă, fiecare dintre ele având și o „căciuliță” din aur.

 

Mughal Mirror Diamond Necklace

Pe vremea împăraților Mughal, diamantele-oglindă erau foarte apreciate, datorită dimensiunilor și clarității pietrelor. Bijutierii de atunci nu scoteau diamantele din mine, ci le căutau per pédes pe teritorii vaste, în crăpăturile suprafaței terestre, astfel încât forma inițială a diamantului brut era cea care determina liniile finale ale pietrei șlefuite. Astfel, s-au obținut forme asimetrice și neregulate, fiindcă bijutierii căutau să obțină cea mai mare dimensiune posibilă. Cântărind în total aproximativ 96 de carate, diamantele colierului Mughal, prelucrate cu îndemănare artistică, au rolul de a accentua frumusețea naturală a colierului, fără să facă compromisuri în ce privește dimensiunile lui.


Posturi similare: