Microsoft a prezentat primul desktop 3D

Dacă aruncaţi o privire scurtă asupra lumii dispozitivelor mobile, de la smartphone-urile şi tabletele multitouch până la programele virtuale ce sunt gata oricând să vă asculte întrebările şi să vă ofere răspunsuri, o să vă daţi seama că lumea interfeţelor se schimbă rapid. Interfeţele desktop au, totuşi, o poveste diferită.

 

Desktop 3D

„În ciuda progreselor pe care le-am făcut în direcţia perfecţionării tehnologiilor de percepţie şi afişare 3D, interfaţa noastră desktop nu s-a modificat foarte mult în comparaţie cu varianta 2D”, a declarat Jinha Lee, doctorand la Institutul de Tehnologie din Massachusetts (MIT). Lee, asistată de un laborator de cercatare a Microsoft, a creat un desktop 3D transparent care plasează mâinile utilizatorului în spatele ecranului şi fişierele de pe desktop în vârful degetelor lui. Utilizatorii pot căuta şi rearanja fişierele foarte simplu, prin mişcarea mâinilor.

 

Dacă credeţi că această interfaţă se aduce foarte mult cu vreun dispozitiv din filmul SF poliţist „Minority Report”, atunci nu vă înşelaţi deloc. Spre deosebire de tehnologia utilizată la tablete şi iPhone, acest afişaj desktop în 3D nu are la bază comenzile digitale, de tip atingere, ci se bazează mai mult pe interacţiune. Cu alte cuvinte, o parte este tehnologie OLED, ce a fost dezvoltată de către Samgung, iar cealaltă parte este o inovaţie a Microsoft Kinect. Pentru păstrarea intactă a iluziei de sistem 3D, display-ul acestui desktop foloseşte camere pentru urmărirea poziţiei capului.

 

 

Display 3D

Sistemul 3D este în fază de elaborare, de perfecţionare. Aşa cum explică Lee pe blogul său, a început ca un proiect de cercetare pe când şi-a depus candidatura pentru un post în cadrul Grupului de Ştiinţe Aplicate din cadrul Microsoft. După un start atât de reuşit urmează, cu siguranţă, un succes răsunător.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Posturi similare: