Marea Britanie îşi va sărbători regina

Pe lângă Jocurile Olimpice de Vară din Londra, în acest an Marea Britanie va mai oferi o atracţie majoră turiştilor: jubileul de diamant al reginei Elizabeth a II-a a Marii Britanii – împlinirea a 60 de ani de la urcarea pe tron – va fi sărbătorit din februarie până în iunie, cu fastul propriu casei regale de Windsor. Elizabeth a devenit regina Marii Britanii în 1952, la moartea tatălui său, George al VI-lea. Ceremonia ei de încoronare a avut loc pe 2 iunie 1953.

 

Pe 20 martie, regina va consemna momentele importante din domnia sa într-un discurs solemn în Parlamentul Marii Britanii. Aceste momente istorice vor fi totodată evocate într-un spectacol ecvestru, cu aproximativ 500 de cai, de la pur sânge arabi, la mustangi americani, şi 900 de figuranţi de diferite naţii – maori, zulu, inuiţi etc, la castelul Windsor, pe 10, 11 şi 13 mai.

 

 

Principalele momente festive vor avea loc însă de pe 2 iunie, data încoronării reginei, timp de patru zile. În prima zi va avea loc derby-ul Epsom, singurul în care caii reginei nu au fost premiaţi până acum. Duminică, 3 iunie, circa 1.000 de ambarcaţiuni vor oferi pe Tamisa un spectacol grandios, ce nu a mai avut loc de pe vremea regelui Charles al II-lea, din secolul al XVII-lea. În ziua următoare, 2012 felinare vor fi aprinse succesiv, de la Tonga, din Pacific, până la Londra. Pe acesta din urmă îl va aprinde chiar regina, pe bulevardul Mall ce va fi pavoazat cu steagurile Regatului Unit. În seara acestei zile, orchestra BBC va oferi un concert în faţa palatului Buckingham. Pe 5 iunie, în ultima zi de sărbătoare, va avea loc o slujbă la catedrala Saint-Paul, după care regina se va plimba cu caleaşca pe străzile Londrei şi îşi va face apoi apariţia la balconul palatului Buckingham.

 

De asemenea, în august, la palatul Buckingham va fi expusă o colecţie de bijuterii cu diamante ale reginei. Elizabeth a II-a a purtat bijuterii remarcabile cu diamante, de la 21 de ani, când a primit o tiara de la bunica ei, regina Mary, drept cadou de nuntă, piesă pe care o numeşte “Granny’s tiara”. Tot cu ocazia nunţii sale din 1947, Elizabeth a primit, de la geologul canadian John Williamson, un diamant roz, considerat cel mai rafinat de acest fel din lume, provenind din Tanzania. Acesta a fost montat la Londra într-o broşă în formă de floare, realizată de designerul Frederick Mew de la casa Cartier în 1952. Regina a fost văzută purtând această broşă anul trecut la cursele de la Ascot. Când a fost încoronată, la 27 de ani, regina a primit, pe lângă Coroana Imperială, şi alte bijuterii cu diamante rare.

 

Expoziţia de la Buckingham va spune povestea domniei reginei Elizabeth a II-a, dar şi a predecesoarelor sale. Coroana de mici dimensiuni pe care regina Victoria o purta peste un voal, dar care are incrustate 1.200 de diamante va figura de asemenea în expoziţie. Multe dintre piesele ce vor fi expuse, purtate de reginele şi prinţesele britanice în ultimii 200 de ani, au fost modificate în timp, diamantele fiind folosite în noi aranjamente, în funcţie de preferinţele posesoarelor lor. Întrebat cât valorează toate aceste piese, responsabilul Colecţiei Regale Jonathan Marsden a spus: “E ca şi cum ai vrea să ştii greutatea întregii lumi. Absolut inutil şi imposibil de calculat. Dar va fi o expoziţie spectaculoasă”.

 

 

 

 


Posturi similare: