Lucrări semnate de Brâncuşi, scoase la licitaţie în România

Două lucrări realizate de unul dintre cei mai cunoscuţi artişti români din întreaga lume, Constantin Brâncuşi, sunt scoase, în premieră, la vânzare în România, la Licitaţia de Avangardă şi Expresionism organizată de casa Artmark pe 26 ianuarie, în Bucureşti.

 

Conform Mediafax, una dintre lucrările semnate de artist, desenul “Pupăza cu moţ” (peniţă pe hârtie, 27,4 x 38 cm, estimată la 5.000 – 10.000 de euro), este scoasă la vânzare de un colecţionar privat din Bucureşti, care a achiziţionat-o în trecut de la o licitaţie a casei Christie’s. Desenul reprezintă un proiect de ilustraţie pentru volumul de poeme “Plante şi animale”, publicat de Ilarie Voronca la Paris, în 1929. Scriitorul făcea parte din cercul de prieteni ai artistului.

 

Cea de-a doua lucrare semnată de Brâncuşi este fotografia-obiect artistic “Peile roşi”, datată 1906, care are o valoare estimată la o sumă cuprinsă între 2.000 şi 4.000 de euro. Textul de pe verso, datat şi localizat 28 septembrie 1906, Paris, spune: “Băeatul Tati! Fă zvon în ţară că steagul Oltului a început să să urzască la buricul pământului. Sunt primit la Salon cu trei opere. Te serut Costachie. Monsieu Ion Georgiean, Doctorand, str. Izvorului, nr. 18, Bucarest, Roumanie”. Interesantă este însă şi imaginea de pe faţa cărţii poştale. “Peile roşi” este una dintre sculpturile distruse de artist în 1907, într-un acces de răzvrătire faţă de ceea ce crease în perioada impresionismului la care Brâncuşi aderase ca elev al lui Auguste Rodin. Astfel, cartea poştală trimisă prietenului Gheorghian-Popescu este unicul document rămas care prezintă una dintre operele dispărute. Fotografia a fost reprodusă cu ocazia Centenarului Brâncuşi din 1976, în România Literară, şi provine din colecţia privată bucureşteană Călin Eftimie.

 

Constantin Brâncuşi, celebru pentru sculpturile sale geniale, a avut de-a lungul vieţii o pasiune pentru documentul fotografiat, lăsând, de asemenea, în urma sa nenumărate desene valoroase. Prezenţa lui Brâncuşi pe piaţa românească de licitaţii publice reprezintă un eveniment unic. Cea mai scumpă operă a sculptorului român, “Madame L.R.”, a fost vândută, în 2009, pentru suma de 37,1 milioane de dolari, la o licitaţie care a avut loc la Paris.

 

În afară de cele două lucrări semnate de Brâncuşi, Licitaţia de Avangardă şi Expresionism propune iubitorilor de creaţii artistice integrate celor două mişcări moderniste o selecţie remarcabilă de 140 de picturi şi sculpturi. Lotul principal este “Portret pentru mai târziu (Poetul Ion Minulescu)”, de Victor Brauner (ulei pe pânză, 73,5 x 60 cm, estimată la 100.000 – 200.000 de euro), pictură care a făcut parte, de-a lungul timpului, din mai multe colecţii importante din România şi Germania. O capodoperă a expresionismului românesc este pictura “Îndurerata”, semnată de Nicolae Tonitza (ulei pe carton, 42 x 27 cm, estimată la 30.000 – 50.000 de euro), provenind din celebra colecţie dr. Iosif Dona. Licitaţia de Avangardă şi Expresionism mai propune opere realizate de avangardişti români de circulaţie internaţională, precum Jacques Herold, Marcel Iancu, Herman Maxy, Jules Perahim, Arthur Segal sau de expresioniştii români cei mai importanţi precum Iosif Iser, Ion Ţuculescu, Corneliu Baba, Hans Eder etc.


Posturi similare: